Koçluk

Öğrenci Koçluğu..

Yazan : ayferalp

Öğrencilik hayatını yaşamakta olan kişiler zaman zaman hayat içerisinde çeşitli problemler ile baş başa kalabilirler. Eğitim hayatı ile özel hayatını bir arada başarılı bir şekilde götüremeyen öğrencilerde ise çeşitli sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Güvensizlik, değersizlik hissi, başarısız olma korkusu, hedefsizlik, tembellik ve korku gibi duyguların ortaya çıkması öğrencilerin eğitim hayatlarını olumsuz yönde etkiler.

Öğrencilerin hayatlarında meydana gelen bu tür duygulardan arınmaları ise başarıya giden yolda onlar için son derece kritik bir öneme sahiptir. Kendi içlerinde olan potansiyellerini ve güçlü yönlerini ortaya çıkartabilmeleri için ise öğrenci koçluğu uygulamaları son derece yararlı olacaktır.

Doğru hedefleri belirleyebilme, hedef odaklı çalışma, motivasyon sağlayabilme ve hedeflerin sürekliliğini koruyabilme gibi konularda öğrenci koçluğu yapan profesyonel kişilerden destek alabilirsiniz. Koçlar öğrencilere ve ailelere odaklanarak onların daha başarılı bir şekilde kendi içlerinde saklı olan cevapları bulabilmesini sağlarlar. Ayrıca öğrenci koçluğu almış olan kişiler kendi içlerinde öfke ve kızgınlık gibi durumların kontrolünü de sağlamayı öğrenirler.

Öğrenci Koçluğuna Kimler Başvurabilir?
– Anne ve babanızın davranışlarında kızgınlık hissediyorsanız,
– Kardeşleriniz ile iletişiminiz kopuk ise,
– Gerçek arkadaşlarınızın sizi sevmediğini düşünüyorsanız,
– Geleceğe yönelik hedeflerinizin ne olduğu hakkında bir fikriniz yok ise ve çok çalıştığınız halde başarıya bir türlü ulaşamıyorsanız, kendinizi çaresiz hissetmek yerine öğrenci koçluğu uygulamalarından sizler de yararlanabilirsiniz.

Koçluk sürecinin öğrencinin, yalnızca ailesinin değil bizzat kendisinin isteği ile başarılı bir sonuca ulaşması mümkündür.

• Kişinin öncelikle kendini ve kendi sistemini tanımasına farkındalıklı bir şekilde kullanmasına
• Buradan hareketle, geleceğini planlamasına, “Ne istiyorum?” sorusunun cevaplarını araştırmasına ve fark etmesine
• Sınav ve eğitim süreçlerinde, karşılaştığı bir takım bariyerleri ve karşılaştığı zorlukları aşmasına
• Motivasyonunun yükselmesine,
• Arkadaşlarıyla, ailesiyle ve çevresiyle olan ilişkilerine
• Yeni beceriler kazanması ve geliştirmesine
• Özellikle pozitif ve gelecek odaklı düşünme ve bakış açısı kazanmasına
• Gelecekte kendi kendine ve çevresinde de kullanabileceği birçok donanımı kazanmasına
• Ergenlik dönemini kendi kendini destekleyecek biçimde geçirmesine
• Yaşamdaki değerlerini yapılandırmasına
• Yaratıcılık potansiyelini ortaya çıkarmasına ve kullanmasına katkı sağlar
En önemlisi, kişide “bütünsel yaşam” farkındalığı oluşturur. Sadece sınav, meslek ya da okul seçimi gibi konulara odaklı bir süreç değil; bu alanları da içeren, yaşamın tüm alanlarına yönelik bütünsel bir bakış açısı kazandırır. Yaşamına, yaşam amacına, bu yaşamda ne ve neler yapmak istediğine, gelecekte kendini nasıl, nerede, ne şekilde görmek istediğine yönelik farkındalık oluşturmasını destekler. Bunlara yönelik hedefler belirleyip, bir takım eylem adımları oluşturmasını destekleyerek, bir anlamda kendi yolunu yaratmasına ve o yolu nasıl yürüyeceğine ilişkin yöntem ve eylem adımları keşfetmesine ve o yolu yürümeye dair iç motivasyonunu harekete geçirmesine destek sağlar

Yazar Hakkında

ayferalp

Ayfer Alp Yaşam ve Eğitim Koçu